VVS odstraňuje škody na potrubí a zásobuje obce pitnou vodou

26.07.2008 Bardejov

Bardejov/Prešov 26. júla (TASR) - Povodne na východnom Slovensku skomplikovali dodávku pitnej vody v oblastiach, ktoré sú v správe Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti (VVS), a. s. , Košice.
Najkritickejšia situácia je stále v okolí Bardejova. Pracovníci závodu VVS, a. s. , Bardejov, podľa slov riaditeľa závodu Michala Ševčíka takmer neustále odstraňujú následky povodní v snahe obnoviť plynulú dodávku pitnej vody do obcí. V správe spomínaného závodu je šesť obcí, postihnutých agresívnym zvýšením hladiny vodných tokov, bez pitnej vody. Rozbúrené hladiny tokov zobrali so sebou približne 200 metrov potrubia, ktoré sa snažia vodárenskí pracovníci provizórne povrchovo prepojiť, aby sa minimalizovali výpadky dodávky vody.
Na zásobovanie obcí pitnou vodou používajú v povodňami postihnutých obciach v okrese Bardejov štyri cisternové vozidlá. Samotné mesto Bardejov napriek tomu, že všetky pozemné zdroje boli zatopené, nepocítilo výpadky dodávky vody.
V piatok o 13. hodine bola v dôsledku zvýšenia hladiny rieky Topľa v Giraltovciach zatopená aj čerpacia stanica a úpravňa vody musela byť odstavená. Dodávka pitnej vody bola obmedzená a dopĺňala sa cisternami.
Pracovníci VVS, a. s. , neustále odstraňujú následky povodní a dodávajú pitnú vodu i do obcí, v ktorých vodovody nepatria do ich správy. Tento stav potrvá podľa Ševčíka počas celého víkendu.
V piatok v popoludňajších hodinách navštívili povodňami postihnuté obce aj hygienici, ktorí monitorujú vodu v studniach. V zaplavených oblastiach upozornili starostov obcí na nebezpečenstvo používania vody zo studní na pitie. Zároveň rozdali letáky s informáciami, ako majú postupovať pri čistení zdrojov vody a koho majú požiadať o čistiace chemikálie na inkontamináciu studní. Tie budú v spolupráci s Červeným krížom poskytovať majiteľom studní od pondelka nasledujúceho týždňa. Následne na to vykonajú kontrolné odbery vody, ktoré zašlú na laboratórny rozbor.
 

Vyberte región